Waarom raakt een haptotherapeut je aan?
Aanraken is de meest basale vorm van communiceren. Denk eens aan een huilende baby. Wat we dan doen, is de baby oppakken en door de aanraking geruststellen. Hier zijn we ons vaak niet zo van bewust. De baby voelt dat het weer veilig en goed is en stopt meestal met huilen.
Onze huid is het grootste orgaan. Die vormt de grens tussen ons innerlijk en ons uiterlijk. Met onze huid kunnen we voelen en waarnemen wat er in onze innerlijke wereld gebeurt. De hele dag door zendt het lichaam signalen uit. Als we met ons lichaam niet bekend zijn en voornamelijk in ons hoofd-kantoor zitten, nemen we deze signalen vaak niet waar. Of we signaleren ze pas als er al klachten zijn ontstaan waar we last van hebben, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Door mijn aanraking, leer je weer contact te maken met je innerlijke wereld.
Tijdens de intake maak je voor het eerst kennis met de aanraking. Niet elke cliƫnt wil meteen worden aangeraakt. Soms heeft iemand hier meer tijd voor nodig en dat is prima. Er zijn genoeg andere ervaringsoefeningen die ik je kan aanbieden om je lijf en gevoelens beter te leren kennen. Van mij vraagt elk contact met je een goede afstemming die bijdraagt aan je verdere proces. Aan de ene kant uitdagend en aan de andere kant veilig zodat je op onderzoek durft uit te gaan. De aanraking verloopt heel natuurlijk en in jouw tempo. Wat betekent aangeraakt worden eigenlijk voor je? Raak je zelf anderen aan, of juist niet? Schrik je van een aanraking of vind je die juist fijn? Dat zijn vragen die tijdens een sessie aan bod kunnen komen. Ik raak meestal als eerste op de onderrug aan en ga van daaruit verder naar de schouders en eventueel de nek. Soms raak ik ook de benen en voeten aan of de buik. Dat is geheel afhankelijk van de hulpvraag waar je mee komt.
Door de aanraking zak je vanuit je hoofd-kantoor langzaam in je lichaam. Mensen ervaren de aanraking vaak als thuiskomen in hun eigen lijf.
Enkele persoonlijke opmerkingen van cliënten:
- Ik voel me rustiger in mijn hoofd.
- Ik voel mijn benen beter.
- Ik voel me steviger.
- Door het verdriet dat opkwam voel ik dat er weer meer ruimte is ontstaan.
- Ik voel letterlijk de spanning uit mijn schouders wegvloeien.
- Doordat ik mijn lichaam zo duidelijk ervaar, kan ik veel betere keuzes maken. Ik weet wat ik nodig heb.
- Ik sta met beide benen op de grond. Niets kan me zo snel meer uit evenwicht brengen.
- Door de aanraking heb ik het gevoel dat ik ruggendekking heb en dat geeft me de kracht om door te zetten.
- Wat heerlijk, deze rust in mijn hoofd en lijf.
- Door de aandacht die ik nu aan mezelf geef, heb ik ook weer meer ruimte voor de mensen om me heen.