Nu ook gecertificeerd voor HKO (Haptonomie voor Kind en Ouder)
 

Wat is haptonomie?


Haptonomie is voor veel mensen nog een vaag en vooral zweverig begrip. Dat is jammer want haptonomie is eenvoudig en concreet. Bij haptotherapie ga ik niet alleen luisteren naar wat je zegt, maar ook hoe je iets zegt en hebben we het erover wat er binnen in je lijf gebeurt.

Haptotherapie is de therapie oftewel begeleiding van de haptonomie. Het woord haptonomie komt uit het Grieks en betekent zoveel als de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Het Griekse haptein betekent aanraken en het Griekse nomos betekent ordening. Door de aanraking leer je weer contact te maken met je lijf, je leert weer te voelen wat er binnenin je gebeurt en van daaruit neem je beslissingen.

Bij de intake nemen we de tijd om jouw vraag goed in beeld te brengen. Meestal weet je zelf al goed welke wensen en verlangens er liggen. Samen gaan we deze verder uitdiepen. Bij de haptonomische begeleiding richten we ons op de mogelijkheden die je in je hebt. We richten ons dus niet op het afleren van gedrag, maar voegen iets toe. Iedereen heeft een schat aan eigenschappen waar je gebruik van kunt maken. Soms ben je die vergeten of heb je verleerd die te gebruiken en bij de haptonomische begeleiding leer je deze mogelijkheden juist weer aan te spreken.

De sessies beginnen telkens met een gesprek. Waar sta je op dit moment, wat raakt je en waar wil je naartoe? Dan volgen er ervaringsoefeningen ( je gaat bijvoorbeeld op een skippybal zitten, zonder de voeten op de grond te houden. Het uitdagende aan deze oefening is om in contact met je lijf te blijven zodat je je evenwicht kunt houden en niet van de bal af valt) of de aanraking. Je wordt je bewust van je gevoelens, je ontdekt wie je bent en welke rol dit speelt in het contact met anderen.

In welke fase je op dit moment zit, zoeken we samen uit. We stellen duidelijke doelen op zodat je weet waar je aan toe bent en waar je aan wilt werken. Soms zijn deze doelen snel bereikt en kun je de behandeling na een aantal keren al afsluiten, soms vraagt de behandeling wat meer aandacht.

Wanneer je hoofd en hart in balans zijn, ben je in topvorm. Als professionele haptotherapeut kan ik jou hierin begeleiden. Je kunt via de online agenda eenvoudig een afspraak inplannen. Ook kun je via WhatsApp of het contactformulier een bericht sturen, of bellen voor meer informatie.

"Onze geest heeft evenveel behoefte aan contact als ons lijf aan voedsel."

Whatsapp logo