Nu ook gecertificeerd voor HKO (Haptonomie voor Kind en Ouder)
 

Hoe is haptotherapie ontstaan?

Frans Veldman was de grondlegger van de haptonomie. Hij was van origine fysiotherapeut. In zijn dagelijkse bezigheden als fysiotherapeut ontdekte hij dat er verschillende soorten van aanraking waren die een verschillend effect op de cliënt hadden: de effectieve en de affectieve aanraking.

Bij de effectieve aanraking, waarin de cliënt bijvoorbeeld als een ding werd gemasseerd, merkte Frans Veldman op dat de spieren van de cliënt juist meer aanspanden en zich verkrampten. Bij de affectieve manier waarin heel de mens wordt aangeraakt vanuit het besef en gevoel dat je omgaat met een mens, zag Frans Veldman bij zijn cliënten juist ontspanning. De ontspanning vertoonden de cliënten niet alleen bij de spieren waar zij daadwerkelijk werden aangeraakt, maar in hun hele lijf en gedrag.

Frans Veldman werkte onder andere nauw samen met Anna Terruwe, een psychiater die landelijk bekend werd door haar ontwikkelde bevestigingsleer. In die bevestigingsleer beschrijft Terruwe waaraan wij onze affectieve openheid danken, oftewel in haar eigen woorden: “Mensen die elkaars goed-zijn schouwen, laten elkaar het goede voelen”.


Whatsapp logo